Jak dbát na kvalitu vlasové pokrývky

Posted on

Vlasy jsou indikátorem zdraví, jsou spolu s pokožkou prvotním ukazatelem, jak to s naším tělem myslíme vážně, jak se cítíme, jaký vyznáváme životní styl. Do jisté míry nám k tomu promlouvají i geny. Každý z nás by je chtěl mít „normální“, aby se snadno rozčesaly, vypadaly přirozeně, netřepily se, nevypadávaly a nešedivěly. Jak se k tomuto ideálu dopracovat?
blondýna s kuličkami

Mastné vlasy

Na první pohled ztrácí objem, kopírují tvar hlavy a nepůsobí příliš vábně. Vytváří dojem zanedbané hygieny, přitom může být příčina naprosto banální a hygienické návyky spíše přehnané, než naopak. Mastné jsou proto, že dochází k nadměrné tvorbě kožního mazu, který je vyživuje, a většinou jde o fyziologickou poruchu. Může být způsobena přílišnou péčí rozčesáváním a používáním drsného kartáče, který stimuluje pokožku. Anebo jde o časté střídání velmi teplého a chladného vzduchu, který kůži častěji masíruje. Dalším problematickým faktorem je hormonální nerovnováha a nadměrný stres. Organismus v tu chvíli produkuje obranné mechanismy a rozbouřené hormony pak neadekvátně reagují na tyto procesy.
V takovém případě se doporučují vysadit běžné šampony a použít velmi jemnou přírodní kosmetiku, některé kadeřnice dokonce preferují umývání pouze slabým roztokem jedlé sody a namísto kondicionéru jablečný ocet. Je-li příčinou strava, omezte živočišné potraviny a tuky, jezte více luštěnin a celozrnných obilovin, bílého jogurtu a zdravých tuků, např. vlašských ořechů. A pochopitelně dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.
zmoklá dívka

Suché vlasy

Vzhledově připomínají paruku, jsou bez lesku, nedají se pořádně rozčesat a třepí se jim konečky. Schází jim adekvátní výživa přílišným vysušováním nevhodným šamponem, nadměrným sluněním a fénováním. Pomůže častější mytí výživným šamponem a kondicionérem, zaručené jsou i venkovské recepty zábalů s olivovým nebo mandlovým olejem smíchaným s vaječnými žloutky. Namísto fénu a kulmy nechte vlasy pouze uschnout na vzduchu. A co se týče stravy, opět zredukujte živočišné potraviny a přejděte na více rostlinných zdrojů.