Proces probuzení

Posted on

Je to skutečně takový malý zázrak. Suché semínko, které prolijeme vodou a poskytneme základní potřebu, se začne probouzet, během několika hodin nebo dne se objeví první zelený a v podstatě velmi malý klíček. Má tak obrovskou moc, že se nebude vzdávat svým vzrůstem, ale bude se pomalu den ode dne více vytahovat, až se objeví první zelené lístky. Pokud bychom ho dali do země, tak bude pokračovat dál, až do úplné dospělosti, kdy nás může potěšit svými květy nebo plody. Takové pozorování přináší obdiv, jak si to příroda hezky zařídila.
fazolové klíčky.jpg

Klíčení různých semínek

Jedná se o poměrně velký zdroj energie i pro naše zdraví. Pokud jsme hodně unaveni, tak mnohdy potřebujeme detoxikační kúru, abychom se vzpamatovali. Klíčky by nám mohly pomoci. Jsou zdrojem enzymů, které právě potřebuje i naše tělo. Ovšem, než my si vytvoříme potřebné množství, tak musíme dlouho čekat. Získáváme je totiž z živin, které konzumujeme.
klíčky vojtěšky.jpg
Pokud bychom se zaměřili alespoň 1x denně na konzumaci klíčků, tak enzymy jsou do našeho těla dodávány prakticky ihned, což usnadní proces tvorby. Dokonce můžeme chuť mladých rostlinek regulovat, takže nikdy nemusí chutnat stejně. Menší budou mít sladší chuť a zase ty větší se začnou měnit až do hořké. To zase má na svědomí sluníčko, takže pokud chceme sladkou pochoutku, budeme semínka klíčit spíš bez slunečního tepla a svitu. Pokud chceme vytěžit co nejvíce zdraví prospěšných látek, tak je budeme konzumovat v syrovém stavu, nikdy je nevaříme. Abychom zničili úspěšně náš záměr, tak stačí teplota nad 45°C.
potraviny na prkýnku.jpg

Pěstujeme bez zeminy a květináčů

Na klíčení této pochutiny rozhodně nepotřebujeme žádné složité nádoby nebo prostory. Stačí malé místo například na kuchyňské lince. Existují totiž tak zvané klíčící misky, které nám v mnohém pomohou a jsou skutečně velmi praktické. Skládají se ze tří pater, spodního dna a horního víka. Výhodou je, že můžeme na každé patro dát naklíčit jiný druh rostlinky a máme poměrně slušnou pestrost klíčků. Nejprve se semínka prolijí vodou a pak se musí pouze 2x denně propláchnout. V žádném případě se nesmí nechat plavat ve vodě nebo jinak kontaminovat. Tekoucí voda, která bude navíc, se uchytí na dně a náš zdroj enzymů dostal potřebnou vláhu. Jíme jen tak nebo přidáváme do salátů, polévek, na chléb a podobně.