Jak se určuje odhadní cena nemovitosti

Posted on

Každému z nás je jasné, že žádné dva domy nejsou stejné, a tedy že ani nemohou mít stejnou cenu. Proto, pokud je chceme prodat, je vhodné si dobře rozmyslet, za kolik jej nabídneme. Pokud si totiž určíme částku příliš vysokou, nikdo jej nekoupí. Pokud bude příliš nízká, pak na celé transakci proděláme. Jak může ale laik vědět, kolik by za ni měl požadovat?

Zde nám může pomoci odhadní cena nemovitosti. Jednoduše řečeno, profesionální odhadce přijde a na základně svých znalostí a zkušeností nám řekne, kolik bychom za naši nemovitost měli požadovat. Jak ale zjistí přesnou částku? K tomu mu pomůže hned několik vodítek.

oplocený pozemek

Tím prvním je samotný typ nemovitosti. Může se jednat o pozemek, byt či dům. Každý z nich je samozřejmě jinak ceněný. U pozemku také záleží na tom, zda je určen jako stavební či pouze jako zahradní. Také musíme uvážit, zda jsou zde zavedeny elektrické, vodovodní a odpadní sítě.

Ovšem nejen typ, ale také poloha jsou důležité. Jde také o to, jak blízko je například obchodům, lékařům, školám a dalším zařízením. V úvahu se také bere kriminalita v oné oblasti, stejně jako stav okolních budov a pozemků. Je totiž jasné, že dům v krásné vilové čtvrti bude stát poněkud více než ten na opuštěném okraji města.

dům na prodej

Pokud jde o polohu, tak záleží také na prestižnosti dané lokace. Z nich má největší váhu z pochopitelných důvodů naše hlavní město. Nejenže je to velká prestiž, ale také je zde nejvíce pracovních příležitostí, stejně jako obchodů a dalších zařízení, o kterých již byla řeč. V neposlední řadě je to také velikost, na které záleží. Například u bytu bude 1+1 stát poněkud méně než 3+1 v té samé lokalitě. Dům s více patry bude dražší než ten přízemní. A pozemek, který je rozsáhlý, bude mít větší cenu než nějaká nudlička. Je tedy jasné, že do hry zde vstupuje hodně faktorů. Proto, pokud si nejsme jisti, je rozhodně lepší vždy využít služeb profesionálního odhadce. Tak budeme mít jistotu, že náš dům, byt či pozemek prodáme a zároveň na celé věci neproděláme.